torstai 29. kesäkuuta 2017

Miten kohtaat rescuekoiran. Tai oikeastaan minkä tahansa koiran.

Vieraat ihmiset jännittävät Remua. Ottaen huomioon, että sillä on ikää passin mukaan 7 vuotta ja siitä on kokonaiset hurjat 3 viikkoa positiivisia kokemuksia ihmisistä, niin en ihmettele. Sillä on kolikon kokoinen reikä korvalehdessä siitä, että se on merkitty tarhalla muovitägillä, se on otettu ihmisten toimesta kiinni ja heitetty yli kahdeksi vuodeksi betonihäkkiin, se on todennäköisesti piesty enemmän kuin kerran. Jos olisin hän, en haluaisi olla missään tekemisissä ihmisten kanssa enää koskaan. Kokemuksistaan huolimatta Remu kuitenkin ylittää itsensä päivittäin ja luottaa jo hänelle tuttuihin ihmisiin, mikä on todella liikuttavaa. Vieraat ihmiset Remu ohittaa yhdentekevästi turvallisen etäisyyden päästä. Puutarhalla ollessamme ihmisjännitys ilmenee niin, että Remu menee ja haukkuu ohikulkijoille hieman hätääntyneesti. Kaneli, joka ei ole koskaan haukkunut ihmisille, on päättänyt auttaa kaveria mäessä ja haukkuu seuraksi mukana. Tämä on tietenkin ihmisen näkökulmasta hyvin kiusallista ja työskentelemme sen eteen, jotta tämä ei-toivottu käytös sammuisi. Useimmiten ehdin saada koirien huomion ennen kun ne ehtivät aloittaa haukkumisen. Portti on myös tarkoitus peittää suojakankaalla, jolloin ohikulkijoita ei näe yhtä hyvin. Aina ei kuitenkaan ehdi reagoimaan ajoissa ja koira(t) pääsevät portille ”vahtihaukkumaan”.

Kahden päivän otannan perusteella 90% ihmisistä pysähtyy portille jossa koira(t) haukkuvat. Kaksi ihmistä on tähän mennessä haukkunut takaisin, noin 60% rupesi kertomaan koiralle isoon ääneen, miksi ei tarvitse/kannata/saa haukkua ja loput halusivat jutella kanssani siitä, miksi koirani haukkuvat, ottaen samalla tiukan katsekontaktin koiraan. Yksikään näistä toimintamalleista ei auta tilannetta yhtään. Koirani haukkuu, koska sitä pelottaa vieras, liian lähelle tuleva ihminen. Kohti tuleva/katsova/kovaan ääneen puhuva/haukkuva ihminen on siinä tilanteessa aivan järjettömän pelottava asia. Piirsin lopulta kyltin portille, jotta ihmiset ymmärtäisivät toivottavasti liikkua eteenpäin.



Ymmärrän hyvin tarpeen ottaa kontaktia koiraan. Onneksi meillä on perheessä toinen rescue, joka elää ihmisen huomiosta ja jota saa rapsuttaa/katsoa silmiin tuntikausia. Remu ei ole, eikä siitä todennäköisesti koskaan tule sellaista koiraa. Kun kohtaatte koiran, joka ei selkeästi halua tulla rapsutetuksi tai kosketuksi, joka haukkuu ja on tilanteessa selkeän hermostunut, niin olkaa kilttejä ja antakaa koiralle sen tarvitsema tila. Älkää ojentako, tai komentako koiraa, älkää rapsuttako sitä väkisin. It’s not you, it’s them! Koirat ovat kaikki yksilöitä. Etenkin koiria, joilla on vuosikausien huonot kokemukset ihmisestä ei voi vaatia suhtautumaan jokaiseen vastaantulijaan avoimen innostuneesti, vaikka me ihmiset tietäisimme olevamme tosi kivoja. Jos olet ohikulkija, niin kulje ohi. Jos olet tulossa kylään, kiinnitä huomiosi ihmisiin, älä koiraan ja anna koiran tottua/tutustua sinuun omaan tahtiinsa. Jos koira tulee lähemmäksi sinua, heitä sille nameja maahan, mutta älä kiinnitä koiraan muuta ylimääräistä huomiota. Vaikka olisit tavannut saman koiran aikaisemmin, voit joutua tekemään tämän useita kertoja. Se on turhauttavaa, mutta edelleen: It’s not you, it’s them! Sinulla voi olla vastassa kaveri, jonka edellinen omistaja on välillä ollut sille kiva, välillä antanut turpiin; koira, jota on pidetty lyhyessä ketjussa vuosikausia; koira, jolla ei ole koskaan ollut positiivisia kokemuksia ihmisistä; koira, joka ei vaan halua tulla rapsutetuksi. Vaikka joutuisit kuuntelemaan haukkua ja namittamaan tyyppiä kolme, viisi, kymmenen tapaamiskertaa, niin se on lopulta aika pieni vaiva. 
 
Remu kiittää ja kumartaa viilennyshuivissaan, joka näyttää ruokalapulta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti